Datum: 30-04-2021

Bij een bigband denk je niet meteen aan een van oorsprong klassiek pianist. Eerder aan saxofoons, trompetten en trombones en vooral aan Jazz muziek. Domien Verbeek, leerling uit 6 vwo van Kottenpark, speelt als klassiek pianist sinds zijn eerste jaar op Kottenpark al in een bigband. Daar willen we wel eens meer van weten! We gingen in gesprek met Domien én zijn docent Ton Annink.

“Het klopt dat blazers de grootste rol spelen in een jazzband”, legt Domien uit. “Maar daarnaast zijn ook drummers en pianisten onmisbaar om het ritme aan te geven.” Domien volgt de Kunstklas Muziek (voorheen Muziekstroom) en heeft daarnaast gekozen voor een dubbelprofiel Economie & Maatschappij en Cultuur & Maatschappij. “Ik kom uit een heel muzikaal gezin. Mijn vader speelt veel piano, mijn moeder speelt cello, gitaar en piano en ook mijn broertjes spelen allemaal een instrument. We zouden een eigen band kunnen beginnen”, zegt hij lachend. “Iedereen binnen ons gezin moest op een instrument leren spelen. Als je het niet leuk vond, dan werd er verder gepraat. In de Kunstklas Muziek leerde hij dat klassieke muziek en jazz eigenlijk helemaal niet zo veel van elkaar verschillen. Meneer Annink heeft mijn horizon verbreed.” 

Dat een leerling zich persoonlijk ontwikkelt is het belangrijkst
Zes jaar geleden begon Ton Annink als coördinator van de Kunstklas Muziek op Kottenpark. De Kunstklas Muziek bestond toen al. Ton kwam hem nieuw leven inblazen als ervaren cultuurcoördinator op het Pius X in Rijssen/Almelo. “Het doel moet nooit zijn dat een leerling uiteindelijk naar het conservatorium gaat of verder gaat in de muziek. Dat een leerling zich persoonlijk ontwikkelt, dat is het belangrijkst. Dat leerlingen met elkaar leren musiceren, dat betekent ook dat je naar elkaar luistert, anticipeert op elkaar. Vaardigheden waar je heel je verdere leven iets aan hebt, ook als je niet verder gaat in de muziek. In de Kunstklas Muziek leer je breder te kijken naar muziek. Het gaat niet alleen om klassieke muziek, maar ook om mediamuziek, muziektheater, jazz en singer songwriters vaardigheden. Je wordt ook uitgedaagd om een ander instrument te proberen. Het is inderdaad belangrijk dat je je ontwikkelt en verder kijkt dan wat je al kunt. Zo leerde Domien de afgelopen jaren ook rappen en zingen.”

Als je alle kansen pakt op Kottenpark heb je een leuke tijd
Naast de bigband van Kottenpark waar Domien deel van uitmaakt, heeft hij ook een band van vrienden, Tire, waar hij met 3 (oud)leerlingen van Kottenpark deel van uitmaakt. “Dankzij meneer Annink hebben we ook wel eens mogen optreden in bijvoorbeeld in Metropool.” Op de vraag waar hij de tijd vandaan haalt antwoordt Domien: “Als je iets leuk vindt, kost het ook geen moeite. Als je alle kansen pakt, die je op Kottenpark krijgt, dan heb je hier een heel leuke tijd,” weet Domien uit eigen ervaring. 

Studieresultaten gaan niet achteruit bij volgen kunstklas
Ton Annink bevestigt dit: “We zien dat leerlingen die naast hun profiel ook kunstklassen volgen goed presteren. Hun studieresultaten gaan er zeker niet op achteruit. Vorige week hebben we opnames gehad in een professionele studio omdat de muziek -en dansavond (alweer) niet door kan gaan voor publiek. Dat is natuurlijk wel erg jammer, want het mooiste van muziek maken is natuurlijk wel dat je het aan publiek kunt laten horen.” Helaas, dit jaar weer geen ouders en opa’s en oma’s in de zaal die trots kijken en luisteren naar de prestaties van de leerlingen van Kottenpark, maar wel weer een ervaring rijker met een studio-opname! Dit keer aan de andere kant van de toetsen: niet zelf de toetsen bedienen zoals Domein afgelopen jaren leerde tijdens de gastlessen in de Kunstklas Muziek, maar zelf muziek maken waarbij personeel van de professionele studio achter de knoppen stond. 

Toch hoopt Ton Annink voor zijn leerlingen dat er straks, in juni, aan het eind van het schooljaar weer een live eindpresentatie mogelijk is. Want daar doe je het uiteindelijk toch voor: kunnen optreden! Hoewel het niet zijn doel is, heeft hij Domien in al die jaren wel weten te enthousiasmeren voor een muziekstudie. 

Vooropleiding muziek aan conservatorium
Als hij slaagt gaat Domien twee voltijdopleidingen combineren. De studie filosofie gaat hij combineren met ….de vooropleiding muziek aan het conservatorium. Beiden in Utrecht. En over dat slagen, maakt Domien zich niet zo druk. Het is meer de vraag of hij nog zijn cijfers wil gaan verbeteren om cum laude te kunnen slagen. Een multitalent dus. We wensen hem veel succes, met zijn examens, maar ook met zijn studies in Utrecht, waar hij als student op kamers zijn horizon nog meer gaat verbreden!


Vooropleiding Muziek 
Vanaf volgend jaar biedt Kottenpark ook de vooropleiding Muziek aan. Leerlingen hoeven dan niet meer, zoals Domien, een vooropleiding op het conservatorium te volgen, maar kunnen dan direct auditie doen. Binnenkort meer hierover!