Datum: 08-10-2018

Het Kottenpark deed zaterdag 29 september voor de eerste keer mee aan het Max Havelaar Toesprakentoernooi. Dit speechtoernooi is een ode aan de welsprekendheid van Max Havelaar en heeft als doel om de kunst van het spreken door te geven aan vwo’ers uit de bovenbouw.

Kaylee Boone, Saskia Nijenhuis en Tera van de Veen uit 6V togen met hun docenten Baukje Toren en Mieke Vennink naar de Universiteit van Leiden om zich te verdiepen in de retorica. Na drie workshops (met titels als ‘Spreken als Jesse Klaver’) volgde de opdracht: geef in vier minuten je visie op het onderwijs van de toekomst en gebruik de trukendoos van de retorica om je publiek voor je ideeën te winnen. Verwerk ook minimaal één uitspraak van de schrijver van Max Havelaar, Multatuli.

In slechts anderhalf uur wisten de deelnemers een vlammende toespraak in elkaar te timmeren met onder andere pakkende drieslagen, vergelijkingen en metaforen. En uiteraard met verwijzingen naar het werk van Multatuli. Een hele prestatie! Tera behaalde een finaleplaats met haar pleidooi voor meer digitalisering in het onderwijs. Met taalvondsten als ‘Zowel een leraar voor de klas als een leraar in de tas’ en ‘Leerlingen die zijn vastgeplakt aan hun mobiel als muggen aan de lamp’ én haar sterke presentatie drong ze door tot de top drie van de dag.

Mieke Vennink

Op de foto Tera v.d. Veen