Datum: 06-02-2019

Ieder jaar werken de klassen 1 t/m 5 van het gymnasium twee dagen aan een avondvoorstelling voor de ouders en andere belangstellenden. Vele thema’s uit de oudheid passeerden reeds de revue, o.a. Orpheus en Eurydike, de Odyssee, de Ilias, Alexander de Grote en Aeneas. Dit keer is het thema Amor.

Enkele weken van tevoren schrijven ongeveer 20 leerlingen uit verschillende klassen o.l.v. ondergetekende zelf het toneelstuk. De historische lijn van het verhaal wordt gevolgd, maar is doorspekt met verrassende actualiteiten. In 2009 bijvoorbeeld, werd Odysseus vertolkt door het zeilmeisje Laura, werd de Cycloop Berlusconi getroffen door de Dom van Milaan en in plaats van de Sirenen lokten de “Toppers” Laura.

Dit toneelstuk wordt in twee dagen ingestudeerd. De leerlingen, die liever achter de schermen blijven, werken aan de kleding, de rekwisieten, het decor en de muzikale begeleiding van het stuk.

Aangezien het publiek altijd massaal toestroomt, is de avond in twee delen gesplitst. We starten met een historisch/mythologisch verslag op power-point in de aula voor het hele publiek. Terwijl de helft van het publiek in de aula naar het toneelstuk kijkt, maakt de andere helft van het publiek een rondgang door de kelder. Daar presenteren de overige leerlingen iets wat met het thema te maken heeft. Dit kan variëren van een toneelstukje voor een kleiner publiek tot een maquette, een spel, een muziekstuk of een quiz.

Na de pauze met door de leerlingen bereide Grieks-Romeinse hapjes wisselt het publiek.

Tijdens de twee dagen wordt er ook nog een krantje in elkaar gezet met interviews, verslagen en foto’s, dat iedereen meekrijgt, als herinnering aan dit project.

Dankzij de hulp van vele collega‘s en dankzij het feit dat het voor de leerlingen een traditie is geworden, loopt het ieder jaar beter en is de avond steeds een groot succes.

Dit jaar is de voorstelling dus vrijdag 8 febr., 19.30 uur en jullie zijn van harte welkom.

Anita Ornée
Docent Klassieke Talen