Datum: 28-04-2021

Tinka Brinkman startte bij de ArtEZ Vooropleiding Dans Kottenpark als 11 jarig meisje toen ze nog in Hengelo op de basisschool zat. Drie keer in week bracht haar vader haar naar Enschede. Inmiddels zit ze in 6 gymnasium met een dubbel profiel N&G en N&T. Het examenjaar is belangrijk voor jonge dansers waarin ze auditie moeten doen bij verschillende dansopleidingen in Nederland. De kans om aangenomen te worden is gering. Voor de bachelors uitvoerend dans melden honderden leerlingen zich aan van over de hele wereld  De dansacademies in Nederland staan namelijk aangeschreven als een van de beste van de wereld. Uit al die honderden aanmeldingen is Tinka een van de gelukkigen die door de selectie kwam.

Beste versie van jezelf laten zien
“Ik had het niet verwacht”, vertelt een dolenthousiaste Tinka die ik op maandagmiddag om 15.00 uur bel. Ze is nog aan het dansen en loopt even de zaal uit op zoek naar een rustig plekje om verslag te kunnen doen van haar auditie.  “Van de 10 auditanten die tegelijk met mij audities deden zijn er 2 maar aangenomen!”

De audities zijn vanwege de huidige situatie bijna allemaal online. Alle auditanten hebben een filmpje moeten insturen waarin ze de beste versie van zichzelf laten zien. Gelukkig mocht Tinka Brinkman live auditie doen dankzij de nieuwe samenwerking die Kottenpark recent met ArtEZ is aangegaan. Tinka prijst zich ook gelukkig dat zij het afgelopen half jaar tijdens de lockdown ‘live’ lessen dans mocht volgen vanwege haar ‘status’ als eindexamenkandidaat. Dat gaf haar naar eigen zeggen een betere voorbereiding op de auditie dan via online lessen.

Je moet lef hebben tijdens een auditie
Op de vraag hoe zij zelf terugkijkt op de auditie antwoordt ze dat reflecteren op een auditie moeilijk is. “Je bent helemaal óp van de zenuwen. Je bent met van alles en nog wat bezig. De jury bestaat uit 5 of 6 mensen aan een tafel die je beoordelen. Als afsluiting van de auditie ga je in gesprek met de jury. Ik denk dat mijn antwoord op de vraag ‘Als je moest kiezen, zou je dan kiezen voor zelf dansen of dansen creëren? doorslaggevend was. In mijn antwoord gaf ik als uitleg hoe dansen en dansen maken voor mij hand in hand gaan.” 

Dat heeft wat uitleg nodig….
“Als je aan het dansen bent maak je bewegingen. Die komen ergens vandaan en maak je je eigen. Daar zit al het woord maken in. Als ik het woord dansen zou moeten definiëren zou het woord ‘maken’ er in zitten en vice versa.” 

Tinka had zich heel goed voorbereid op de auditie. “Je moet goed weten wat er in een auditie van je wordt gevraagd. Dans Audities zijn zo extreem selectief. Ik had al mijn docenten om tips gevraagd. Tess Lucassen, mijn dansdocent, heeft me enorm geholpen door de verschillende technieken tot in detail uit te leggen. Daar heb ik veel aan gehad. Daarnaast is mijn ervaring dat je lef moet hebben tijdens een auditie. Ga altijd vooraan staan is mijn advies. Als je achteraan staat, word je niet gezien.”

Na het vwo-diploma mag Tinka dus starten met de vierjarige bacheloropleiding Danser/Maker in Arnhem. Op de vraag wat haar toekomstdromen zijn antwoordt Tinka: “Ik ga eerst dans studeren. Tot mijn 30e wil ik carrière gaan maken in dans. Daarna wil ik iets medisch gaan doen, zoals geneeskunde bijvoorbeeld.”

Je kan alles bereiken als je maar genoeg en lang genoeg werkt
Enorm dankbaar is ze haar ouders die haar altijd hebben gesteund. “Ze hebben me altijd gemotiveerd en staan en stonden helemaal achter mijn keus. Mijn moeder heeft muziek gestudeerd, daar heb ik denk ik wel geluk mee. Ik kreeg altijd volledige support. Ook als het moeilijk was. Ook voor de vooropleiding dans moest ik als elfjarig meisje auditie doen. Ik wilde het zó graag! Ik ging elke dag rekken tot ik de spagaat kon. Ik heb al deze jaren mijn uiterste best gedaan, altijd voor mezelf gewerkt, eruit gehaald wat ik kon. Mijn belangrijkste inspiratiebron is Michaela the Prince, een donkere ballerina die danst bij nationaal ballet. Zij heeft een bijzonder leven gehad. Ze is geadopteerd en heeft zichzelf en haar omgeving overtuigd omdat zij ballerina wilde worden. Een bijna onmogelijke opgave,maar het is haar toch gelukt. Op de basisschool heb ik een spreekbeurt over haar gehouden. Mijn motto is:  ‘Je kan alles bereiken als je maar genoeg en lang genoeg werkt’. Dat bewijs ook het succes van Michaela the Prince.”

Op de vraag of zij nog wel tijd voor een sociaal leven heeft antwoordt ze lachend: “Oh zeker wel! Vooral in onderbouw. Na school ga je dan wel meteen naar dans, maar daardoor heb je juist meer sociaal leven. Je maakt goede vrienden zowel op school als op de dansopleiding. Na school met je school vriendinnen afspreken lukt niet, maar afspreken doe ik dan meestal in het weekend.”

Lat ligt hoog
Tess Lucassen, coördinator van de Vooropleiding Dans, en haar team zijn enorm trots op Tinka. “De lat ligt hoog tijdens de auditie voor de bacheloropleiding”, weet Tess uit ervaring. 

“Alle leerlingen die auditie komen doen hebben een Vooropleiding gevolgd en zijn dus getalenteerde leerlingen met een technische basis. Om er toch bovenuit te steken moet je naast die basisvaardigheden uitblinken in bijvoorbeeld creativiteit, dynamiek, persoonlijkheid, muzikaliteit en een geschikt dansers lichaam hebben.” 

Het is Tinka gelukt om door deze zware selectie heen te komen. We wensen haar veel succes. Eerst met haar komende examen voor het vwo, maar daarna ook op de bacheloropleiding dans!

Hieronder het krantenartikel van de Tubantia