Datum: 14-03-2019

Afvalscheiden en minder plastic gebruiken zijn hot. Twee leerlingen van Het Stedelijk Lyceum Kottenpark maakten er een werkstuk over. Er zijn nu ook aparte bakken in de school.

„Het plaatje van een opengesneden vogel en het plastic in zijn lichaam blijft me achtervolgen.” De 17-jarige Allisha Kamphuis uit 5 havo van Het Stedelijk Lyceum Kottenpark heeft het beeld scherp voor de ogen. Ook haar medeleerling uit 5 havo, de eveneens 17-jarige Julia Calis, denkt aan dieren. „Alle zeedieren die plastic eten, waardoor het uiteindelijk ook op ons bord terechtkomt. Plastic en afval reiken verder dan je denkt.”

Schokkend

Tijdens het opzoeken van willekeurige feitjes kwam Julia uit bij de Plastic Soup, het project van Boyan Slat dat zich richt op het opruimen van plastic in oceanen. „Ik vond dat echt schokkend. Het profielwerkstuk was een kans hier iets mee te doen.” 

Onderzoek

Het werkstuk, dat bedoeld is om leerlingen te laten oefenen met het doen van onderzoek, heeft de (voorlopige) titel Gedrag rondom plastic veranderen gekregen. Door een experiment uit te voeren op school, hopen de leerlingen meer inzicht te krijgen in manieren om gedrag rondom afvalscheiden te beïnvloeden.

Bewustwording

Het doel is niet om plastic de wereld uit te krijgen, maar om er anders mee om te gaan. Dat begint volgens Julia en Allisha bij bewustwording. Het werkstuk leidde onder andere toe dat er recent posters op school zijn opgehangen. Aan de linkerkant staat welke plastic spullen er in de oranje prullenbak gegooid mogen, op de rechterkant staat de rest, bedoeld voor de blauwe prullenbakken. Voorheen werd dit onderscheid niet gemaakt.

„We zagen een leerlinge voor de prullenbakken staan en de poster bekijken. Toen knikte ze en gooide ze het afval in de juiste prullenbak. Het kwartje was gevallen, zeg maar”, vertelt Julia met enige trots.

Docenten

Vooral van de docenten komen positieve reacties op het initiatief. Locatiedirecteur Bram Distel: „Het project van deze leerlingen past in ons beleid van een duurzaam en gezond schoolklimaat. De hoop is dat men zich houdt aan het apart inzamelen van afval, zoals ook iedereen het rookverbod op school naleeft. Het is prachtig dat dit vanuit leerlingen zelf is gekomen. Ik ben hartstikke trots op ze.”

Microplastics

Julia en Allisha zullen het niet laten bij de posters en aparte afvalbakken. „Volgende week gaan we berichten op het intrakanaal plaatsen. We hebben ook zelf een poster gemaakt, die mensen erop wijst dat we via ons eten zelf ook veel microplastics binnenkrijgen”, legt Julia uit. 

Allisha vult haar aan: „Het gaat ons erom dat mensen zich bewust worden, en dat doen we met een schokeffect. Uiteindelijk moeten de mensen op school uit zichzelf afval goed gaan scheiden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede