Datum: 19-03-2019

Het NK SPA, ook wel ScholenPloegenAchtervolging is met bijna 2500 deelnemers het grootste schaatstoernooi van Nederland. Leerlingen van middelbare scholen uit het hele land strijden in verschillende categorieën om de titel Nederlands kampioen. De leerlingen worden ingedeeld op basis van leeftijd, geslacht en schaatsers en niet-schaatsers. Dit jaar werd het NK SPA gehouden op de ijsbaan in Breda. In alle provincies werden voorrondes gehouden. De beste teams in elke categorie mochten door naar het NK. De voorronde van Overijssel werd twee maanden voor het NK gehouden, op IJsbaan Twente.

Voorronde ( IJsbaan Twente )

Op 31 januari fietsten we vol spanning naar de ijsbaan toe. Onderweg besproken we nog even de laatste details ten aanzien van de wedstrijdtactiek, want we waren nog een beetje in dubio over wat de beste aanpak was. Aangekomen moesten we ons melden en ontvingen we de startlijst met al onze gevaarlijke concurrenten.  Na onze warming-up stapten we het ijs op, inrijden ging uitermate soepel, om de paar minuten gingen er mensen onderuit, want ja, ijs is glad! Ook Pien moest er uiteindelijk aan geloven. Onder het inrijden heeft ze ook het ijs geknuffeld. Gelukkig was er niks aan de hand en konden we topfit aan de start verschijnen. De eerste omloop ging goed, maar er was nog ruimte voor verbetering. Na wat aanpassingen in de strategie konden we onze tijd in de tweede omloop verbeteren. Dat was genoeg om de overwinning binnen te slepen, dus mochten we naar het NK!!!

NK ( IJsbaan Breda )

Maandag 11 maart reden we vanuit school met meneer Heesink richting Breda. Kalle was in het weekend hard onderuit gegaan met een wedstrijd en was daardoor niet in staat te rijden. Gelukkig was Lieke bereid haar plaats in te nemen.

In Breda hebben we ’s avonds een voorbereidende training gehad en de baan verkend. Het ijs was bobbelig maar het viel ons mee, want we hadden erger verwachten, omdat de baan niet helemaal overdekt was.  Na heerlijk te hebben gegeten in het hotel zijn we vroeg ons bed in gedoken. Meneer Heesink in ieder geval. Wij hebben nog flink lang doorgekletst! Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt waren we helemaal klaar voor deze spannende dag. De eerste omloop ging tamelijk prut, dus moesten we voor de tweede omloop nog even de plannen omgooien. Daar hadden  we gelukkig genoeg tijd voor, want schaatsen is nou eenmaal meer wachten dan rijden. De tweede omloop ging, met de nieuwe tactiek, een stuk beter! Iedereen voelde zich voldaan aan het eind van de dag, ondanks dat we niet in de prijzen vielen, haalden we toch een verdienstelijke 7e plaats.

Het waren gezellige dagen en het was een superleuke ervaring die we niet snel zullen vergeten!

Pien Bos - Kottenpark

Kalle Ordelman - Kottenpark

Lieke Bevers - Kottenpark

Gwen Konter - Innova