Het Stedelijk Zwering is een sfeervolle, kleine en overzichtelijke school. Bij binnenkomst zegt er iemand ‘goedemorgen’ en kent je bij naam. Een school waar je wordt gezien én waar jij mag laten zien wat jij in huis hebt. Je mag ons gerust een ondernemende school noemen. We leiden je niet perse op tot een startende ondernemer, maar wel tot een ondernemende leerling! Dat zie je terug in ons onderwijs en de activiteiten die we ondernemen.

Goede start

Het Stedelijk Zwering is een kleine en overzichtelijke school. Dit zorgt ervoor dat je snel mensen leert kennen en dat je de weg snel kent. Dat je weet bij wie je met je vragen terecht kan, maar ook dat wij je snel leren kennen. Wij zorgen voor een goede start. Dat doen we door veel activiteiten met elkaar te ondernemen zodat je je klasgenoten snel leert kennen. Je krijgt een mentor die de eerste twee jaar jouw vaste aanspreekpunt is. Je hebt twee mentormomenten in de week. Zo leer je je mentor heel goed kennen. Lessen ‘leren leren’ krijg je in alle leerjaren. Omdat ‘zelf weten hoe je het leren aanpakt’, ook in de toekomst erg belangrijk is.

Ondernemende school

Bij ons op school draagt iedereen zijn steentje bij. Dat kan bijvoorbeeld door mee te helpen bij het organiseren van een schoolfeest, door projecten waar je samen aan werkt, de talenturen of zelfs in de sollicitatiecommissie waar je mee beslist wie er bij ons komt werken. Zo ontwikkel je een ondernemende houding waar je je hele leven profijt van hebt.

Plusprogramma

Naast goede vaklessen, waar veel aandacht is voor taal, heb je het hele jaar door een ondernemend programma waar je kunt kiezen uit technische, sportieve of creatieve workshops. Zo ontdek je kwaliteiten en eigenschappen bij jezelf die je anders niet zo snel hoeft in te zetten. Tijdens deze talenturen word je sportief, cultureel, kunstzinnig en sociaal uitgedaagd om te ontdekken welke kwaliteiten jij allemaal hebt en kunt inzetten. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld laten zien als circusartiest of je verzorgt een recreatieve middag
voor de bewoners van een verzorgingstehuis. Er zijn mogelijkheden genoeg!

In het eerste jaar kies je uit alle vier verschillende leergebieden een activiteit: maatschappelijk, kunst & cultuur, wetenschap & techniek en sport. In klas 2 is er ruimte voor verdieping. Een creatieve leerling heeft dan de mogelijkheid om steeds een activiteit in het leergebied kunst & cultuur te kiezen. In het derde jaar ligt het accent vooral op oriëntatie op het beroep.

Projecten

Op Het Stedelijk Zwering onderneem je veel en werk je veel samen in projecten. Zo leer je samenwerken, onderzoeken en presenteren, omdat dit een goede voorbereiding op de manier van werken is in het mbo en de bovenbouw havo.

MaatWerkTijd

In de maatwerktijd leer je keuzes maken en zorgen wij voor een aanbod op maat. Of je nu extra uitleg wilt of misschien zelfs een jaar eerder je examen Nederlands wilt doen. In leerjaar 1 en 2 zijn er extra lessen taal en rekenen. Vanaf leerjaar 3 heb je 5 lesuren in de week de mogelijkheid om voor verschillende vakken te kiezen. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld 4 uur wiskunde te volgen, waar iemand anders de keuze maakt om het bij 2 uur te houden maar wel extra Engels en biologie te kiezen.

Loopbaanoriëntatie

Bij Het Stedelijk Zwering bereiden we je voor op een vervolgopleiding in het mbo of het afronden van je havo op één van onze bovenbouwlocaties. Tijdens jouw tijd bij ons op school ondernemen we veel om jouw blik op de toekomst te richten. Zodat je jezelf en je talenten leert kennen. Zodat je keuzes kunt maken. Dit doen we bijvoorbeeld door bliksemstages, waar je in een aantal weken kennis maakt met een bepaald beroep. Ook halen we de buitenwereld de school in. Denk aan beroemde schrijvers of succesvolle zakenmensen. Zo leer je jouw mogelijkheden én de mogelijkheden buiten de school steeds beter kennen en bereiden wij je voor op je toekomst.