Datum: 30-11-2023

College Zuid heeft, samen met haar cateraar Markies, de Gouden Schoolkantine Schaal 2023-2024 ontvangen! Dit betekent dat de school heeft laten zien te voldoen aan alle voorwaarden voor een gezonde schoolkantine.

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum, waarbij het doel is een gezonder voedingsaanbod aan te bieden op vo- en mbo-scholen. College Zuid zet zich in de volle breedte in om een gezonde school te zijn. Dit past bij de identiteit van de school, waarbij er veel aandacht is voor een gezonde en actieve leefstijl. 

De school is al sinds 1992 topsporttalentschool (TTS). Dit betekent dat College Zuid leerlingen met een NOC*NSF status helpt om hun carrière in de topsport te combineren met het behalen van een diploma. De TTS-leerlingen krijgen hierbij ook topsporttalentlessen, waarin aandacht wordt besteed aan een gezonde leefstijl en aan de balans tussen sport en school. 

Ook leerlingen die geen NOC*NSF status hebben, maar sporten wel leuk vinden, kunnen hun ei kwijt op College Zuid: ze kunnen kiezen voor de sportstroom. Hierbij krijgen leerlingen in de onderbouw extra lessen sport en volgen ze verschillende clinics. In deze extra lessen sport worden sporten aangeboden, die de leerlingen niet krijgen in de reguliere gymlessen.

Eén van de voorwaarden om de Gouden Schoolkantine Schaal toegekend te krijgen, is het aantrekkelijk en opvallend presenteren van gezonde en duurzame producten volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS.

Met deze schaal van het Voedingscentrum laat College Zuid zien dat de schoolkantine gezond is ingericht en dat er aandacht is voor duurzaamheid. Leerlingen zien in de kantine gezonde broodjes, groente en fruit. Ook is er altijd water beschikbaar. Op deze manier worden de leerlingen verleid om gezonder te kiezen en wordt een belangrijke stap gezet richting een gezonde toekomst voor jongeren, want uitdragen dat kiezen voor gezonde voeding normaal is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. In de schoolkantine van College Zuid wordt het goede voorbeeld gegeven. De schaal krijgt binnenkort een mooie plek in de kantine.