Datum: 31-05-2024

Op woensdag 29 mei vond er een uitwisseling plaats tussen leerlingen van Het Stedelijk Kottenpark in Enschede en de Städtische Realschule Ochtrup. Dit is een school in Duitsland waar Kottenpark goede banden mee heeft: al meerdere jaren onderhouden beide scholen een uitwisselingsproject waarbij de leerlingen op afstand en live met elkaar in contact komen.

De leerlingen in Ochtrup hebben als bijvak Nederlands en met Duits als moderne vreemde taal voor de leerlingen van Kottenpark, kunnen ze met elkaar communiceren. Op school wordt er enthousiast gewerkt aan een leuke briefcorrespondentie: leerlingen aan beide kanten van de grens worden in tweetallen aan elkaar gekoppeld om gemeenschappelijke interesses met elkaar te delen en elkaar te informeren over hun cultuur. Op deze manier komen de eerste interculturele contacten tot stand. Het hoogtepunt is dat ze elkaar echt gaan ontmoeten.

Afgelopen oktober zijn de scholieren uit havo 2 per bus afgereisd naar Ochtrup waar ze samen met hun Duitse leeftijdsgenoten op school samen hebben ontbeten en daarna hebben gesport. Afgelopen woensdag was het andersom: de leerlingen uit Ochtrup bezochten Kottenpark en daar maakten ze kennis met de Nederlandse ontbijtcultuur waarbij goudse kaas en hagelslag uiteraard niet mochten ontbreken. Na het ontbijt hebben alle leerlingen op school deelgenomen aan een workshop, verzorgd door medewerkers van Tetem. Gedurende het programma brachten de leerlingen hun taalvaardigheden in de praktijk: tijdens het ontbijt draaide het vooral om elkaar weer te ontmoeten en persoonlijke ervaringen uit te wisselen, terwijl er tijdens de workshops in kleine gemengde groepen samengewerkt moest worden om tot een eindresultaat te komen. De leerlingen vonden dit best spannend en de onderlinge communicatie was soms lastig, maar samen zijn ze eruit gekomen en het belangrijkste van alles: ze hebben het prima naar de zin gehad. Ze kwamen erachter dat de overeenkomsten groter waren dan de verschillen: ze ontdekten dat ze veelal dezelfde hobby’s hadden, dezelfde series keken en games speelden. 


Het project “Uitwisseling Het Stedelijk Kottenpark Enschede - RSO Ochtrup” wordt mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Deutschland-Nederland met zijn programmapartners en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).