Datum: 11-12-2019

Climate Change UT Seminar

Op 20 en 21 november is 4/5/6 vwo naar een tweedaags seminar geweest op de Universiteit Twente. Hier deden verscheidene scholen uit Duitsland en Nederland aan mee. De onderwerpen waar deze seminar over ging waren klimaat, waterbeheer en technologie. Van tevoren mochten de leerlingen zich opgeven voor een van de drie volgende onderdelen: zuivering, engineering of beleid. 

Woensdag 20 november
De eerste dag van de seminar werden de scholen om 09:45 ontvangen in het DesignLab van Universiteit Twente. Na enkele minuten begon er een presentatie van vooraanstaande wetenschappers en bevlogen docenten van Universiteit Twente over de klimaatverandering, gevolgd door een klimaatquiz. Daarna werden de leerlingen verdeeld over de door hen gekozen onderwerpen. Elk onderwerp had zijn eigen aanpak, maar er werd overal veel gediscussieerd en gesproken over de klimaatproblemen die elke generatie worden doorgegeven. De dag was afgelopen om 16:45.


Donderdag 21 november
De tweede dag werden we om 09:45 in de Gallery ontvangen. Het begon met een aantal presentaties van bedrijven die werken op het gebied van klimaat, zuivering en water. Na deze presentaties gingen we lunchen. Na de lunch splitste de groep zich in de subgroepen van zuivering, engineering en beleid. Bij elke groep kwam een bedrijf dat werkte op dat specifieke gebied. De bedrijven gaven een presentatie over hun werkwijze. Daarna presenteerden ze een casus waar we de rest van de dag aan mochten werken. Aan het eind van de dag mochten we onze oplossing voor een bepaald probleem presenteren aan onze subgroep en aan het eind mochten de beste kleine groepen hun casus presenteren aan de hele groep. Om 16:45 was de afsluiting van de seminar. We vulden nog een enquête in en kregen een certificaat voor de deelname.

Voor de leerlingen was het seminar een stimulerende uitdaging om met onderwerpen rond klimaat bezig te zijn.