Het doel van de ISK is om anderstalige leerlingen zo goed mogelijk te schakelen naar een vorm van Nederlands onderwijs. 
Het onderwijs op de ISK staat nagenoeg volledig in het teken van de Nederlandse taal. Afhankelijk van de leerroutes waarin de leerlingen zijn geplaatst, hebben zij 6 (leerroute 3) tot 7 lessen (leerroute 1) per week het vak Nederlands. 
Alle lessen op de ISK worden in het Nederlands gegeven en duren 90 minuten. De leerlingen krijgen meer lessen in de Nederlandse taal dan in het reguliere voortgezet onderwijs.
Tevens krijgen de leerlingen wereldoriëntatie, wiskunde, rekenen, Engels, lichamelijke opvoeding, beeldende vorming en techniek en muziek  die nodig zijn om in het regulier vervolg succesvol te kunnen zijn. De klassen zijn aanzienlijk kleiner dan in het reguliere onderwijs. Zo zorgen wij ervoor dat anderstaligen vooral de taal zo snel mogelijk onder de knie krijgen.Een veilig schoolklimaat en oog voor het welzijn van onze leerlingen staan hierbij voorop.

Schakelen
Leerlingen die naar ons oordeel geschakeld kunnen worden (naar een bij hun niveau en interesses passend vervolg), maken in overleg met ouders/verzorgers en hun mentor hun keuze. Het advies dat volgt uit de docentenvergadering van de ISK is daarbij leidend.
De uitstroomniveaus ziet u in bijgaande illustratie. .Vanuit de ISK worden de leerlingen geschakeld naar een locatie van Het Stedelijk. Aanmelding en alles wat nodig is voor plaatsing op een locatie van Het Stedelijk worden door de ISK geregeld. Als leerlingen naar een andere locatie gaan is het belangrij dat ze open dagen bezoeken en informatie inwinnen.

De leerlingen die kiezen voor een vervolg op een andere school dan Het Stedelijk melden zichzelf aan bij deze school. Leerlingen kunnen bij de mentor en/of schakelcoördinator terecht voor  informatie.  Bij aanmelding op de ISK hebben ouders toestemming gegeven voor het verstrekken van informatie aan de scholen van de vervolgopleiding.

Nederlandse taal

Alle lessen op de ISK worden in het Nederlands gegeven. Ook krijgen de leerlingen meer lessen in de Nederlandse taal dan in het reguliere voortgezet onderwijs. Zo zorgen wij ervoor dat anderstaligen de taal zo snel mogelijk onder de knie krijgen.