Datum: 19-12-2018

Acadamy Zuid doet verwonderingsopdracht

Leerlingen van Academy Zuid (brugklas hv) krijgen per week vier uur les op projectmatige manier. Niet alleen leren de kinderen vakoverstijgend, ze werken ook op andere manier over het onderwerp en kunnen zelf keuzes maken.

De afgelopen periode zijn de leerlingen bezig geweest met een verwonderingsopdracht. Een opdracht waarbij ze onderzoek doen naar een vraag waarvan ze zich altijd al afvroegen 'Hoe zit dat nou?'  
Denk hierbij aan: Welk papieren vliegtuigje vliegt het best? Of: Wat bevindt zich in het heelal? Hoe kun je een ei laten vallen zonder dat het breekt? Hoe kunnen we de plastic soep tegen gaan? enz...

De leerlingen werkten hierbij in groepjes waarbij het de bedoeling was dat ze onderzoekend antwoorden gingen vinden en dus niet alleen via internet. Dit doen ze door zelf te proberen, mensen te interviewen, instanties te bellen, etc. 

Het onderzoek en het uiteindelijke resultaat moesten de leerlingen verwerken op een poster. Daarna werd een postermarkt gehouden, waarbij de groepjes aan elkaar hun onderzoek gingen presenteren. De school heeft nu een aantal schitterende posters over vragen waar we altijd al mee zaten. Met antwoorden om je over te verwonderen.