Datum: 23-05-2019

Leerlingen mavo 3 van College Zuid en leerlingen IST (Internationale school) zijn adviseurs van de toekomst! Zij voerden een opdracht uit voor woningbouwvereniging Domijn en dachten mee over aardgasvrij-wonen. En dat alles binnen het vak Geofuture. Leerlingen van IST en College Zuid hebben hun werkstukken gepresenteerd in het provinciehuis in Zwolle en de leerlingen IST hebben zelfs gewonnen!

De uitdaging
De energietransitie is volop in het nieuws en dat was ook het onderwerp voor de opdracht van woningbouwvereniging Domijn. De leerlingen werden hun adviseurs. Mavo 3 en IST werkten aan het aardgasvrij maken van woningen. Hoe doe je dat en hoe doe je dat in samenwerking met de huidige bewoners? Wat komt er bij kijken om duurzaam te wonen en welke manier is de beste? Pittige vragen waar de adviseurs zich over hebben gebogen. Met posters, maquettes, tekeningen en in presentaties gaven de verschillende groepen aan welke oplossingen zij voor zich zagen.

Het verloop
Bart Jan Elders van Domijn, overhandigde de concrete opdracht een aantal weken geleden. Op 23 mei hebben leerlingen de resultaten gepresenteerd in het provinciehuis in Zwolle aan Domijn en andere partners van Nieuwe Energie Overijssel.

De uitkomst
Vraag het de deelnemende leerlingen, zij kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden en valkuilen rond het aardgasvrij maken van woningen. Voor iedereen was het een feest de resultaten te presenteren. Een gouden rand was er voor de leerlingen IST, want zij hadden de beste ideeën en hebben gewonnen. Gefeliciteerd!

Bekijk de film over het bezoek aan het provinciehuis:

Geofuture in provinciehuis Zwolle

Geofuture
Geofuture is onderdeel van het vak aardrijkskunde. Binnen Geofuture worden maatschappelijke vraagstukken door leerlingen besproken. Het gaat in de regel om opdrachten uit het bedrijfsleven of van de (semi)overheid. Voor leerlingen is het vak een uitdaging. Zij ervaren de relevantie van de lesstof en merken dat ze met de opgedane kennis in praktijk het verschil kunnen maken.