Datum: 25-04-2018

Op maandag 23 april en dinsdag 24 april hebben 53 van onze leerlingen bovenbouw HAVO/VWO deelgenomen aan de zogenaamde Hannover Messe Challenge. De Hannover Messe is een gerenommeerde techniek- en innovatiebeurs in Duitsland. Hieronder vindt u een verslag van dit evenement, het was een geweldige ervaring voor zowel de leerlingen als de begeleiders.

Dag 1
Maandag 23 april was er het Science Festival op de campus van de Universiteit Twente. Ben Feringa (winnaar Nobelprijs voor Chemie, 2016) verzorgde een zeer boeiende keynote lezing over nano-wagentjes op nano-weggetjes in het menselijke lichaam die medicijnen vervoeren die aan- en uitgezet kunnen worden. Door bij het uitscheiden van de medicijnen deze uit te zetten wordt verdere resistentie van bacteriën voorkomen.

Daarna waren er diverse lezingen, workshops en practica in kleinere groepen. Hierop volgde het inkwartieren in de diverse slaapgelegenheden en een warme maaltijd voor iedereen. ’s Avonds waren er diverse sport-, dans- en gymactiviteiten. Hieruit kon iedereen een keuze maken, waarna de leerlingen gingen slapen.

Klik hier voor een film over de eerste dag (van RTV Oost).

Dag 2
Reveille om 5:30 uur met aansluitend knippen, scheren, wassen en  aankleden. Vervolgens koffers pakken, brunchpakket halen en in de bus plaatsnemen, op reis naar Hannover!

Bij aankomst verzamelden we in het Holland Paviljoen, waar we werden toegesproken door Prins Constantijn en staatssecretaris Mona Keizer.

De sprekers wezen op het belang van innovatie, technologie en ondernemerschap en het belang van samenwerken. De techniek is inmiddels zo complex dat alleen samenwerken nog de vooruitgang bij kan houden.

Ook was er een advies voor de leerlingen: Maak je studie- of beroepskeuze vanuit je hart! Alleen dan kun je de energie opbrengen die nodig is om een en ander tot een goed einde te brengen.

De leerlingen kregen de opdracht in een groepje van ongeveer vijf leerlingen vijf bedrijven op de beurs te bezoeken en deze bedrijven drie vragen voor te leggen. Na terugkomst in Enschede kon de groep de bevindingen in een rapport neerleggen en inleveren bij de Pre-U organisatie. Er is een mooie prijs (drone) te winnen voor het beste verslag.

Op de terugreis werd door veel leerlingen meegezongen met de ten gehore gebrachte songs en mede daardoor en door de inspanningen van deze twee intensieve dagen vielen anderen in slaap ...

Klik hier voor foto's van de Hannover Messe.

De begeleiders willen graag hun dank uitspreken naar de Pre-U die een geweldig omvangrijk evenement tot in de puntjes had verzorgd.  Mw. Boers, Mw. van Zomeren, Hr. ten Kampe, Hr. Cleine