Datum: 21-03-2019

Pieter Dirk Dekker is oud-leerling van College Zuid. Binnenkort gaat hij een trimester studeren aan de universiteit in Oxford, een deur die niet voor iedereen open staat. Pieter Dirk heeft in 2014 zijn diploma voor gymnasium en TweeTalig Onderwijs (TTO) aan College Zuid behaald. Daarna heeft hij de bachelor theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn gedaan.

Voor zijn masterstudie is hij overgestapt naar de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij de Research Master Theology and Religious Studies volgt, omdat hij in de toekomst graag promotieonderzoek wil doen. Bij die plannen past een trimester Oxford heel goed. Een leerling TTO van College Zuid die zijn opgedane talenkennis in praktijk gaat brengen. Lees hierna het interview dat we met Pieter Dirk hadden.

Wanneer zat je op College Zuid en op welke afdeling?
Ik ben na de kerstvakantie in het seizoen 2008-2009 naar Enschede verhuisd. Op College Zuid ben ik zowel TTO als Gymnasium gaan doen. Beide opleidingen heb ik met een diploma mogen afsluiten in 2014.

Kun je iets vertellen over je studie tot nu toe?
Na de middelbare school ben ik aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn theologie gaan studeren. Daar heb ik mijn bachelor gedaan. Omdat ik graag na mijn master promotieonderzoek wil doen, ben ik verder gaan studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar ik de Research Master Theology and Religious Studies volg. Deze master bereidt mij optimaal voor op een verdere loopbaan binnen de universitaire wereld.

Waarom wil je graag naar Oxford University en wat moest je doen om daar toegelaten te worden?
Ik wilde mij graag zo goed mogelijk laten opleiden en zocht naar mogelijkheden om dit ook in het buitenland te doen. Binnen de theologie heeft Oxford, na Harvard de beste opleiding ter wereld.De Britse universiteitscultuur met zijn lange historie spreekt mij meer aan dan de Amerikaanse en zo was de keus voor Oxford snel gemaakt. Het is zeker niet gemakkelijk om tot zo'n prestigieuze universiteit te worden toegelaten voor een masteropleiding. Als getrouwde man zag ik er ook tegenop om zo lang apart te moeten leven van mijn vrouw. Gelukkig is het ook goed mogelijk om voor een kortere tijd aan deze universiteit te studeren, bijvoorbeeld voor een trimester. De toelatingseisen daarvoor verschillen per College. Het College waar ik graag naar toe wilde, Regent's Park College, was enthousiast over mijn studie- en onderzoeksplannen (en cv) en waren van daaruit bereid om mee te werken aan mijn komst.

Heeft je internationale belangstelling ook iets te maken met je tijd op College Zuid?
Zeker. In het derde jaar TTO ben ik met mijn klas naar Engeland geweest. Tijdens deze reis hebben wij Cambridge aangedaan. Dit vond ik zo'n mooie plek, dat ik vanaf toen mij vast heb voorgenomen om alles op alles te zetten om aan zo'n oude universiteit te studeren. Nu komt die droom dus uit!

Oxford, daar zal alles Engelstalig zijn. Is het een voordeel  voor je taalvaardigheid dat je TTO hebt gedaan? Kun je dat uitleggen?
TTO is voor mij echt een goede voorbereiding geweest. Niet alleen voor mijn studie in Oxford, want ook in Nederland zijn bijna alle masters (en inmiddels ook veel bachelors) Engelstalig. Qua spreek- en leesvaardigheid heb je als TTO-student daarbij echt een voorsprong. Dit maakt het studeren makkelijker. Daarnaast heb ik door het IB-examen een Europese taalvaardigheidskwalificatie, waardoor ik nooit taalvaardigheidstoetsen hoef te doen bij het solliciteren naar studie- of onderzoeksplekken in het buitenland. Dat scheelt een hoop werk!

Welke herinneringen heb je aan College Zuid?
Ik denk met veel plezier terug aan de docenten van wie ik les heb mogen hebben op College Zuid. Het was niet altijd makkelijk om als leerling ambities te hebben, veel energie te stoppen in het halen van goede cijfers en daarmee minder tijd te hebben om met klasgenoten te ontspannen. Als ik zie waar ik nu sta, ben ik wel blij dat ik die keuze gemaakt heb. Hopelijk zullen de huidige leerlingen van College Zuid veel klasgenoten om zich heen hebben die dezelfde drive hebben, want samen studeren is natuurlijk het allerleukst!

Welke adviezen heb je voor de huidige leerlingen?
Voor iedereen die er wel eens van droomt om aan zo'n prestigieuze instelling te studeren: laat je niet afschrikken door toelatingseisen. Wanneer jij een goed plan hebt, mail dan gewoon de docent bij wie je zou willen studeren! Laat merken dat je enthousiast voor zijn/haar vak bent en op de hoogte van het onderzoek, dan blijken er veel deuren open te gaan. Let wel goed op de financiering: zorg dat je een studiebeurs krijgt, anders is het doorgaans onbetaalbaar... Daarnaast is een goede cv meer waard dan je denkt; in de universitaire wereld doet het predicaat 'cum laude' wonderen wanneer je toegelaten wilt worden voor een exclusieve opleiding, wanneer je geld voor nodig hebt en een beurs probeert te krijgen of wanneer je een mooie baan aan de universiteit ambieert. Laat dat je maar motiveren tijdens het voorbereiden van je school- en eindexamens: die cijfers zijn dus echt ergens goed voor... ;-)

College Zuid wenst haar oud-leerling Pieter Dirk veel succes met zijn studie!