Datum: 14-04-2020

We volgen op onze site medewerkers van Het Stedelijk Lyceum die extra inspanningen aan het doen zijn om het onderwijs aan de gang te houden. De rubriek wordt verzorgd door oud-medewerker Jan Kater. Door middel van telefonische interviews of videocontact. Vandaag is Tjeerd Kootstra aan het woord. Hij werkt op de ICT-afdeling, vanuit een verder verlaten werkplek, onder normale omstandigheden de locatie voor Vakschool Het Diekman.

Op de vraag wat hem op dit moment het meeste bezighoudt, is Tjeerd duidelijk: “We helpen leerlingen, we helpen docenten, we zetten digitaal lesmateriaal klaar.” Van zijn leidinggevende weet ik al dat er ook op Het Stedelijk Lyceum een ongekende toename is van digitalisering, net zoals overal in het Nederlandse onderwijs. Zijn er bijzondere dingen?

“We hebben sinds kort zo’n 25 mobiele wifi’s tot onze beschikking. Die we inzetten bij leerlingen die thuis geen internet-verbinding hebben. Op al onze locaties is navraag gedaan wie zoiets goed zou kunnen gebruiken.”

En?

“De eerste verzoeken kwamen van onze Internationale Schakelklassen (ISK). Die hebben een aantal leerlingen in een speciale opvangsituatie in Hengelo zitten. Daar zijn de eerst acht naartoe gegaan. Maar ook van de locatie Kottenpark en College Zuid kwamen verzoeken.”

Hoe gaan jullie die uitdelen?

“Die van de ISK gaan via de coördinator van de locatie zelf, die zijn al opgehaald. De andere aanvragen leggen we hier klaar: op een tafel, we houden voldoende afstand en leggen op afstand aan de ophalende leerlingen uit hoe ze werken.”

Ingewikkeld?

“Nee, een paar instellingen doen we zelf vooraf, hier op de ICT-afdeling. De rest is standaard, net zoals je een smartphone instelt voor wifi-contact. Ik vraag de leerlingen wél of ze mij even een berichtje sturen vlak voordat ze hier zijn, omdat het gebouw in deze tijd zomaar op slot kan zijn, ook als ik er zelf wel ben.”

Tjeerd, bedankt!

 

Voor meer informatie over afstandsleren klik hier